Kenneth (Thomas Levin) er direktør i firma, der sælger anparter i oliemøller i Texas. Anparterne sælger af ihærdige sælgere, der hver måned deltager i en salgskonkurrence om at nå det højeste salg. I stykket er det Sarah (Charlotte Munch), der er i slutningen af 20erne og med en søn på ni år, der er i fokus og endelig med muligheden for at vinde månedens salgskonkurrence- de øvrige sælgere spilles ganske glimrende af elever fra Skuespillerskolen Ophelia. I virkeligheden indeholder oliemøllerne ikke noget olie og Kenneth har fået pengene til at etablere sin virksomhed fra salg af narkotika. Således ser vi i første del, det pæne kontor i Bredgade, med sælgerne i pæne jakkesæt og dyre ure: Her er der styr på og ejerne overlever og festen er i gang med champagne og limousiner. Her sælges drømme.
Men hver gang, der bliver solgt en drøm, så bliver der også købt en: Det ser vi i anden del, hvor vi er i en to værelses på Glasvej i Nordvest. Her bor politibetjenten Anders (Troels Thorsen) med sin gravide kæreste Sofie (Signe Vaupel). Anders har, uden Sofies vidende, "investeret" arven efter Sofies mor i oliemøllerne i Texas og hvor det der startede som en investering på 25.000 er endt med yderligere indbetalinger på i alt 600.000. Anders vil gerne give Sofie hendes drømmehus, men taber drømmen på gulvet, da der ikke er tale om anparter der giver afkast, men kun udgifter og flere udgifter. Om Anders får sine penge og sin kæreste igen - det skal jeg ikke afsløre her.
Stykket giver dermed de to sider af den liberalisme, som har været målet for regeringerne i starten af dette århundrede: Hvis vi giver los og lader de initiativrige erhvervsfolk klare sig selv, så bliver nogen nok rigere - dem selv, Men på den anden side sidder der almindelige mennesker tilbage med taber. Liberalisterne vil sige, at kunderne selv kan gennemskue de komplekse og juridiske betingelser, der fremgår af tegningsmaterialet. Jyske Invest anfører f.eks. i et svar til Finanstilsynet følgende:
Hedgeforeningen Jyske Invest ligger i den forbindelse vægt på, at salgsbrochuren for Jyske Invest Hedge Markedsneutral – Obligationer, som består af markedsføringsmateriale, vilkårsbeskrivelse, vedtægter og tegningsprospekt, skal
læses og vurderes i sin helhed, at en vurdering af enkeltstående eller løsrevne formuleringer er uhjemlet, ligesom en vurdering hverken kan eller skal baseres på en retrospektiv vinkel, og at en vurdering tværtimod skal tage udgangspunkt i en gennemsnitsoplyst investor, som må forudsættes at have et vist niveau af kendskab til investeringsteori og på baggrund af forholdene på det tidspunkt, hvor udbuddet finder sted.
Finanstilsynet giver herefter en påtale. Men Jyske Invest og sælgerne i Jyske Bank er jo ligeglade om deres kunder har et kendskab til investeringsteori (hvem har det?), men det fremgår ikke af Jyske Invests hjemmeside.
Texas formår på glimrende vis at vise problemerne med liberalismen. Svaret på liberalismen er det socialdemokratiske velfærdssamfund, hvor staten sætter rammerne for erhvervslivet. Men vi kan ikke kun gøre det i Danmark. Derfor er EU det klare middel til at sikre en reel regulering af erhvervslivet. Texas bør være pligtforestilling for de højreorienterede liberalister.
Texas - baseret på virkelige hændelser. Teater Grob. Manuskript: Andreas Garfield. Iscenesættelse: Per Scheel-Krüger. Scenografi: Christian Friedländer. Spilleperiode: 19.09.09 – 24.10.09.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar