søndag den 15. marts 2009

Maria Stuart



England. Slutningen af 1500-tallet. Den katolske skotske dronning Maria Stuart er sat i fængsel af sin kusine Englands dronning Elisabeth. Fængslingen skyldes i første omgang at Maria Stuart har slået sin mand i hjel, men Maria Stuart gør krav på den engelske trone. Skal Elisabeth nu underskrive Maria Stuarts dødsdom eller ej? Sådan kan rammefortællingen i Friedrich Schillers Maria Stuart kort beskrives. Men samtidig inviteres vi indenfor i magtens maskinrum, hvor Elisabeths rådgivere kæmper om hendes gunst og om at være på det vindende hold.
Problemet for dette stykke er at vi aldrig helt kommer ned i maskinrummet, det bliver en overfladisk skildring og betydningen for rådgiverne, Elisabeth og Maria Stuart kommer ikke frem. Det skyldes måske at de fem akter, som Schillers stykke består her er skåret ned til en kort to akters: Det betyder at stort set alt er skåret væk og det er jo netop i disse dele, at maskinrummet åbnes for os.
Heldigvis kan man udnytte tiden til at nyde både Sidse Babett Knudsen og Ditte Gråbøl, der yder deres bedste.

Instrution: Katrine Wiedemann, Scenografi: Maja Ravn, Manuskript: Friedrich Schiller. Foto Natascha Thiara Rydvald. Betty Nanset Teatret.

Ingen kommentarer: