Dannelsesromanen eller udviklingsromanen om den unge mand, der - ofte på trods af forældrene - tager ud i verden og oplever den og dermed bliver uddannet og dannet har mange forfattere gennem tiden bidt skeer med. Den danske forfatter Benn Q. Holm (født 1962) gør med romanen Den Ukendte sit forsøg.
Gustav Martinsen er bortadopteret umiddelbart efter sin fødsel, da han resultatet af en kort affære mellem en forsømt landmandskone og en københavnsk mand, der forfører hende med champagne. Romanens udgangspunkt er Gustav Martinsens jagt på sin ukendte far, som er baseret på en cigaretetui med indgraveringen WvL, som han får af sin mor, da han besøger hende for første og eneste gang som 18-årig, efter han er flygtet fra sine plejeforældre.
Gustav tager til København og forsøger her af finde et arbejde og en bolig, mens han besøger værtshuse og ulykkelige kvinder på vejen. På et værtshus møder han ambassadøren og bøssen Arthur Liboriussen, som han flytter ind hos og starter jagten på sin ukendte fader. Efter Arthurs død sætter Gustav en privatopdager på sagen og det lykkes ham at finde hans far i Canada, men det viser at være forkert, da Gustavs far åbenbart har givet sig ud for at være WvL.
I romanens anden del møder vi Gustav, som kunsthandler i London og som konsulent for mediemogulen Winterbutton (der må være baseret på Robert Maxwell, wiki), inden Gustav tager nogle måneder til en ferie ø i Det Ægiske Hav. Først i romanens tredeje del møder Gustav endelig sin rigtige fader Poul Andersen i Berlin, efter murens fald.
Som læser kommer vi aldrig tæt på Gustav, i stedet følger vi med som et kamera, gennem mere end 30 års verdens historie og derved kommer jeg aldrig helt til at forstå hvorfor Gustav undervejs bliver en kendt reklamemand i New York og kunsthandler i London og ender som hotelejer på Amalfikysten i Italien. Romanen kommer til at fremstå fragmenteret som om Ben Q. Holms noter til forskellige bøger er samlet tilfældigt i en stor roman,
lørdag den 26. maj 2007
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar