Christianshavn, 1905. Her møder vi den 23-årige tobakssorterer Julie Svendsen og hendes famile, der består af faderen, Anker, og hendes bror, Just. Moderen døde under lock-outen i 1899, der førte frem til september-forliget. Julie er forlovet med Lauritz, der er typograf og skriver bl.a. for typografernes blad Organet. Her er man arbejderklasse, socialdemokrat og stolt af det. Julie møder kongemaleren William Lauenborg og træder ind i en helt anden verden med fyrster, zarer og konger på Fredensborg.
Det er mødet mellem de to verdener og et København og en verden i forandring, som forfatteren Ole Hyltoft (wiki) beskriver i romanen. Verden kommer til København i kraft af det russiske skib Vladivostok, der er et skjul for anarkister, der gennem vold ønsker at omstyrte samfundet i modsætningen til socialdemokraterne der gennem agitation vil sikre et stærkt socialdemokrati, der med ord og handlinger vil forandre samfundet. Just bliver engageret i anarkisternes kamp og havner for en kort stund i fængsel i Skt. Petersborg.
Julie forelsker sig i kongemaleren og er med til at forandre kongemaleren, der til slut fyrstemaleriet ryggen og bliver impressionist, den moderne kunst udtryk. Julie, Just og William bliver udtryk for det moderne, hvor vi mennesker i sig selv og sammen gør en forskel, gennem bedre boliger, uddannelse og sundhed. Det er den nye tid - den socialdemokratiske tid.
I dag glemmer vi nogen gange vores fundament: De mange små sejre, der har gjort arbejderbevægelsen til den mest sejrrige bevægelse i det 20. århundrede. I dag står vi på vore forfædres skuldre men mangler klart at se retningen for vores nye mål.
Ole Hyltoft har tidligere været socialdemokrat, men er nu valgt til Danmarks Radios bestyrelse for Dansk Folkeparti.
Ole Hyltoft: Københavnerpigen & kongemaleren, Forlaget Hovedland, 2005.
søndag den 27. maj 2007
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar