Jeg har tidligere omtalt Industrikulturens år og maleren Folmer Bendtsen og begge dele indgår i udstillingen Industriens Billeder der indtil i dag (18. marts 2007) kan ses på Arbejdermuseet i København og fra 31. marts til 3. juni kan ses på Nordjyllands Kunstmuseum.
De statsstøttede landmænd har altid været gode til at illustere Danmark som et landbrugsland og dette billede er gået igen i kunsten, hvor den målbevidste og hårdtarbejdende landmand ofte fremstilles, mens den hårdtarbejdende arbejder sjældendt er havnet på museum. Det er dette misforhold, som Industriens billeder forsøger at rette op på ved at vise samspillet mellem industri og billedkunst gennem de sidste 200 år.
De første billeder viser jernværkerne i Norge, hvor selve jernovnen får karakter af en vulkan: Mennesket er gået i gang med at tæmme naturen, ellers er de fleste af de gamle udstillede malerier reklamer for virksomheden eller ejeren, som f.eks. det kunstfærdigt opstillede fotografi af Bødkerne på cementfabrikken Aalborg Portland af Heinrich Tønnies fra 1902. Men med brødrene Erik og Frants Henningsen kommer den sociale reportage ind i kunsten, som f.eks. Sat ud, fra 1892, hvor arbejderfamilien er sat på gaden, da den ikke har kunnet betale huslejen eller En Folketaler (Erik Henningsen, 1899), hvor en af arbejderbevægelsens agitatorer taler til arbejderne.
Udstillingen viser mange gode eksempler på dels, hvordan kunstnerne, som f.eks. P.S. Krøyer har malet andet end glade fiskere på Skagen og dels hvordan kunstnere i dag bruger de nedlagte fabrikker i kunsten eller når Søren Elgaard maleri Aalborg Portland (1996-1997) mere viser arbejdere som teknikere, der overvåger maskinerne og skorstenene er klassiske søjler, så er der ikke meget farligt og nedslidende arbejde tilbage, men kun erindringen om det hårde slid der skabte industrilandet Danmark.
Industriens Billeder. Arbejdermuseet og Nordjyllands Kunstmuseum. Der er udgivet et omfangsrigt katalog i forbindelse med udstillingen.
søndag den 18. marts 2007
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar