søndag den 18. februar 2007

Folmer Bendtsen


Når jeg er kørt med bussen forbi Nørrebro Station, så har jeg ofte undret mig over hvorfor vejstrækningen mellem Nørrebrogade og Lundoftegade kaldes Folmer Bendtsens Plads. Men et besøg i Bredgade Kunsthandel gav en god forklaring: En næsten glemt dansk maler.

Folmer Bendtsen (1907 - 1993) er en af Danmarks ganske få arbejdermalere. Hans udgangspunkt var Alexandravej (der ligger her, på den anden side af Nørrebro Station i forhold til Folmer Bendtsens Plads. Billedet viser Nørrebro Station fra Alexandravej. Folmer Bendtsen: Højbanen, 1953) og hans malerier viser de mennesker som med deres hårde slid skabte det Danmark vi kender i dag. Her ses baggårdene og arbejdere på vej hjem fra fabrikken eller skraldemændene en tidlig morgen.
Kunsten kunne - i følge Folmer Bendtsen - være med til at løse det sociale problem ved at vise arbejdernes vilkår og dermed overbevise borgerskabets sociale samvittighed. Samtidig med Folmer Bendtsen voksede den socialdemokratiske arbejderbevægelse sig stor og stærk og skabte sociale forbedringer til gavn for arbejdere og funktionærer.
Under besættelsen blev Folmer Bendtsen som kommunist interneret i Horserød-lejren og flygtde i 1943 og blev efterfølgende en del af BOPA og han var bl.a. med til redde en hel del slæbebåde fra København til Sverige.

Som tidligere omtalt, så er 2007 industrikulturens år og derfor er det på tide, at arbejdernes kunstnere bliver hentet frem fra kunstens kældre og inderste baggårde.

Folmer Bendtsen - 100 år. til 24.2.2007. Bredgade Kunsthandel. Bredgade 67, 1260 København K.

Ingen kommentarer: