onsdag den 26. juli 2006

Tyvenes Marked

Den svenske forfatter Jan Guillou er i Danmarkmest kendt for Arn-triologien og for serien om Carl Hamilton alias Coq Rouge - der kommer i øvrigt til efteråret en ny roman, hvor Hamilton er med: Madame Terror. I Sverige deltager han ofte i den offentlige debat om samfundets og mediernes udvikling bl.a. via kommentarer i Aftonbladet.

En række direktørfamilier i Stockholm rammes af indbrud, hvor der stjæles dyr vin, kunst og en bil. Mærkeligt er det at alarmerne ikke bliver udløst af tyvene. Politiet nedsætter derfor en specialgruppe med erfarne kriminalfolk under ledelse af Ewa Johnsón. Kriminalfolkene går systematisk til værks og vi er med under afhøringer og under samtalerne med anklagere og andre. Undervejs forelsker Ewa Johnsón sig i et tidligere svensk medlem af Fremmedlegionen, der har gået på kostskole med Erik Ponti (som også optræder i andre af Jan Guillous bøger og mon ikke kostskolen danner basis for Ondskaben?).

Næsten på hver side får Jan Guillou revset svenskerne, hvad enten det er grådige direktører med bonusordninger, baseret på cash-flow i stedet for resultat, ejendomsskatteregler og mange andre mærkelige svenske regler og andre tåbeligheder. Bogen er skrevet i på baggrund af Skandia-skandalen, hvor direktørerne gav sig selv store bonusordninger og købte og renoverede lejligheder til brug for deres børn. Og disse nyriges børn, der har 10.000 hver måned i lommepenge, men som alligevel ikke kan få det til at løbe rundt.

Det er spændende læsning og det viser endnu en gang hvorfor Jaqn Guillou er en af nordens mest populære forfattere.

Jan Guillou: Tyvenes Marked. Oversat af Anders Johansen. Forlaget Modtryk, 2006.

Ingen kommentarer: