søndag den 13. maj 2012

Dæmoner

Det er sjældent jeg sidder på første række og det er derfor altid en oplevelse, at komme helt tæt på og i Dæmoner betyder det, at oplevelsen af stykket er blevet siddende endnu længere end ellers.

Vi er hos et succesrigt ægtepar (Anette Støvelbæk og Lars Mikkelsen) i trediverne uden børn, men med tjek på karriereren og designermøblerne, men med livet og kærligheden går det mindre godt - de klarer sig med perfide bemærkninger og verbal kastration. Mandens mor er lige død og er med som aske i en krukke. Ægteparret inviterer det lidt yngre par (Camilla Bendix og Peter Oliver Hansen) nedenunder op til drinks og hygge.

Hyggeligt bliver det på ingen måde i den svenske dramatiker Lars Norens gennembrud Dæmoner. Parret nedefra bliver nådesløst hvirvlet ind i parternes sylespidse bemærkninger og misbruges i kampen og får selv ødelagt sit forhold. Vi er i samme boldgade som i Edward Albees Hvem er bange for Virginia Wolff?, men langt værre og meget længere inde i sindet. Når manden taler om designerstolen til 55.000, så klæder kvinden sig nøgen (jep. Anette Støvelbæk helt uden tøj!) eller ifører sig sin brudekjole. 

Anette Støvelbæk og Lars Mikkelsen er skræmmende gode og efterlader Camilla Bendix og Peter Oliver Hansen som statister, men de er jo heller ikke dæmonerne i forestillingen.

Men jeg bliver nødt til at komme med bare et lille øf: Hvordan kan Østre Gasværk kræve kr. 30 for et program på i 16 sider, hvor det eneste indhold er forestillingens foto og én side omkring Lars Norén.

Lars Norén: Dæmoner. Østre Gasværk. Scenografi: Rikke Juellund. Iscenesættelse: Karen-Lise Mynster. Til den 26. maj 2012.

Ingen kommentarer: