torsdag den 4. oktober 2007

Herning & Gadegaard on my Mind

Ude på Herning ligger Herning en by, som primært har været kendt for sin beklædningpoduktion, men Herning er faktisk også en stor kunstby og det skyldes ikke mindst Aage Damgaard spiller en væsentlig rolle, da han direkte ansætter kunstnere til at udsmykke sin fabrikker: Poul Gadegaard (1920 - 1996) får lov til at udsmykke en hel fabrik, Den Sorte Fabrik, som et stort kunstværk, sort uden på og farverig indeni - Danmark største socialrealistiske maleri kaldte Gadegaard det selv. Senere flytter fabrikken til Birk, hvor Angligaarden blev opført med Carl-Henning Pedersens store keramiske frise Fantasiens leg om livets hjul omkranser den indre gård.

I dag indeholder Angligaarden Herning Kunstmuseum og TEKO, som uddanner unge til tekstilindustrien. Netop nu Herning Kunstmuseum viser en udstilling med 73 værker af Peter Gadegaard. Gadegaard åbner en parallel verden bestående af klare former og farver, som man fyldes op med og sammen med Charlie Parkers jazzmusik, så forlader man udstillingen som forandret.

Rundt om Herning Kunstmuseum kan man finde Skulpturparken, med 36 skulpturer i en stor cirkel. Sammen med Angligaarden, Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum og De Geometriske Haver indgår de i en stor havemæssig kompostion og lidt længere væk findes Elia.

Herning ligger på heden, men er en rejse værd.

Gadegaard on my Mind. Herning Kunstmusem. Til 2. december 2007.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Det tog mig også en ordenlig portion "når-jeg-nu-alligevel-er-her" at få set området, men var selv fuldstændig fascineret.

http://www.boxedup.dk/?p=27
http://www.boxedup.dk/?p=28
http://www.boxedup.dk/?p=29

De har generelt nogle ret interessante udstillinger, for folk som mig der nyder kunstens diskussion af kunsten. Før jeg ved selvsyn så det irriterede det mig ofte at læse endnu en politikkenanmeldelse af denne eller hin fantastiske udstilling, som så sidst i anmeldelsen viste sig at ligge i den anden ende af landet.

Det lyder som en sej udstilling, som jeg da vil overveje at kigge forbi næste gang jeg skal besøge svigermekanikken.