torsdag den 4. oktober 2007

Hamlet

Den fremadsynede, daværende socialdemokratiske, borgmester i Gladsaxe Erhard Jacobsen ville gøre sin kommune til en moderne velfærdskommune med et rigt kulturliv og derfor kunne han og resten af kommunen i 1964 indvie Gladsaxe Teater i aulaen for Gladssaxe Gymnasium. Siden den gang har Gladsaxe Teater været et fyrtårn i den danske teaterverden i 1980erne med de store totalteaterforestillinger med folkekor, men efter den fejlslagne H. C. Andersen forestilling i 2006 måtte teatret og lukke og det er først i starten af 2007, at teatret - nu under navnet Gladsaxe Ny Teater - kunne genåbne med Hamlet i Kasper Rostrups anmelderroste iscenesættelse.Denne sæson har teatret genopsat forestillingen og det er da også en blændende forestilling. Scenografien er næsten skåret væk, der to kun trapper i hver ende af salen og vi publikummer sidder som tilskuere til en ridderturnering på begge sider af scenen.

Rostrup sætter mennesket i centrum og mest Hamlet, spillet formiddabelt af Thure Lindhardt, der med en kombination af følsomhed og hævngerrighed sender Hamlet helt ind under huden på os. Som Hamlets modstander, Kong Claudius, troner Preben Kristensen (The Producers), der her beviser at han er en stor karakterskuespiller. Debutanten Malin R. Brolin-Tani spiller Ophelia med så stor en følsomhed, at man tror på hendes sindssyge.

Stykket slutter med at den sortmaskede norske hær med en facistisk hilsen hylder den nye konge i Danmark, efter at intriger og levned har slået den danske kongefamilie ihjel. Oversat til vores tid, så handler det for demokratiet om at stå fast og at vi har klare værdier for ellers kommer vi til at hylde populismen og så vejen ikke lang til diktatur.

Der er kun et sted, hvor forestillingen kommer af sporet og det er i den klassiske graverscene, som Flemming Jensen har nyskrevet til forestillingen. Den kommer til at stå som et stykke dilletantrevy i en ellers helstøbt forestilling.

Hamlet. Gladsaxe Ny Teater. Til 27. oktober 2007. Foto: Thomas Petri/Gladsaxe Ny Teater

Ingen kommentarer: