søndag den 28. januar 2007

Stjerneskud

Kunstmuseet Louisiana viser for øjeblikket udstillingen Stjerneskud - 100 års filmbilleder. Man taler om at det 20. århundrede var filmens århundrede og mange af vores oplevelser er knyttet til film og billeder fra film anvendes i reklamer - på illustrationen er plakaten fra Quentin Tarantinos Kill Bill, anvendt som plakat i forbindelse socialdemokraten Anna Haaland Hansens europaparlamentskampagne. Det er i øvrigt fra denne film udstillingens plakat er hentet.


Umiddelbart når man kommer ind til udstillingen findes en række store fotostater med f.eks. Anita Ekberg i Trevifontænen fra Frederico Fellinis Da Dolce Vita. I resten af udstillingen er de omkring 700 filmbilleder sorteret efter temaer som Spejlet, Mødet og Natur. Stillbilleder hører under en af fotografiets særlige kunstarter, da stillfotografen skal anvende den lyssætning og opstilling, der anvendes ved selve filmens optagelse.

Den tematiserede opstilling er der ikke nødvendigvis noget galt med, men jeg forlader alligevel udstilingen uengageret, for hvad er egentlig Louisianas motiv med at sætte denne udstilling op. Udover at man kan udbryde, at den film har jeg da set en gang. Nogenlunde den samme oplevelse havde bloggeren Louise Juul Jensen, da hun så udstillingen.

Stjerneskud. 100 års filmbilleder. Louisiana. til 25. februar 2007.

1 kommentar:

Maja sagde ...

Jeg har Louisiana mistænkt for at lave denne udstilling som en slags bredt appelerende folkelig optakt til Cindy Sherman, som skal udstille der fra midten af februar. Det er selvfølgelig ingen undskyldning for at lave en kedelig udstilling, men den har sikkert været forholdsmæssigt billig.

Cindy Sherman bruger filmstills til at sætte fokus på forskellige stereotypier i samfundet. Ud over at bruge de polerede stills til at spejle samfundet spiller hun også på vores fælles bevidsthed og fantasi. Hun balancere meget fint, der hvor man selv laver historier.

Jeg glæder mig!