Det var årets første storm og alligevel for der en Satan i mig: Ørestaden. Denne prægtige nye københavnske bydel. Den skulle jeg se og derfor forlod jeg min varme stue og fandt Emil Holms Kanal. På begge sider rejser Universitet sine bygninger sig og lidt fremme byder det cirkelrunde Tietgenkollegium studerende og gæster indenfor. På den anden side af det gamle KUA-kompleks kommer C. F. Møllers On:House til at ligge. Her stævner Ørestaden ud og her starter den anden landskabelige kanal. Denne kanal slynger sig langs med boligblokkene og gennem den store grønning, der trækker Amager Fælled hele vejen ind i byen.
Da brusede det over mit hoved. Her ruller metroen op fra den københavnske undergrund og samler byen og gør det muligt at komme tværs gennem byen på ganske kort tid og fra oktober måned kan man endda komme hele vejen til Kastrup Lufthavn og derfra videre ud i verden med en af de flyvemaskiner, der næsten konstant bryder gennem skydækket. Ja, der sker noget på Amager.
Denne nordlige del af Ørestaden er næsten færdig: Her kommer dagligt studerende til enten KUA eller IT Universitet og de ansatte i DR Byen. Kun et sted ligger en stor grusplads og fortæller om Kulturminister Brian Mikkelsens tyranni. Her kunne Rigsarkivet have fået plads, men efter først at have flyttet det arkivet til Odense, så får det nu plads på Københavns tidligere godsbanegård.
DR Byen
Men der er noget der tiltrækker sig opmærksomheden og det er en stor kube. Her ligger starten på Jean Nouvels DR Koncerthuset. I midten svæver den store koncertsal med plads til 1800 mennesker, der kommer til at sidde rundt om scenen hvor DR Radiosymfoniorkesteret får sin faste plads. Koncerthuset åbner i 2008 og rummer i alt 4 sale. Udover Koncerthuset omfatter DR Byen 3 andre dele med redaktionslokaler og studier til Danmarks nationale radio- og fjernsynsstation. Delene samles omkring en indre gade, der går på tværs over Emil Holms Kanal.
Den kolde vind blæste mig skarpt i ansigtet og med DR Byen i ryggen går det ned mod Bella Centeret. Her ligger Grønjordssøen, hvor den landskabelige kanal ender og syd for kommer det sidste af Ørestadens kvarterer til at ligge. Det har endnu ikke en lokalplan. Øst for metrobanen findes Amager Hospital og en del meget anonyme boligblokke.
Et mærkeligt sted
Pludselig tårner VM Husene sig op. Jeg forstår ikke, at mennesker vil bo i dette postmodernistiske helvede af et hus med hele glasvægge i stedet for vinduer og mærkelige gule opgange belyst med lysstofrør. I bunden af husene ligger der en bankfilial, en ejendomsmægler og en servicebutik.
Ved siden af VM Husene skal der opføres et endnu mere mærkeligt hus: VM Bjerget. Facaderne mod nord og vest af det ti etager store hus bliver et 2.500 kvadratmeter stort billede af Mount Everest, billedet skal skjule et stort parkeringshus. Mod selve Amager ligger selve lejlighederne, der hver især får en have, der skal kunne passe sig selv!
Det er ikke huse, som jeg ville bo i. men jeg kan se over på anden side af Boulevarden og her ligger en park med boldbaner omkranset af almindelige boligblokke og med udsigt over Fælleden og den nye golfbane.
Turen til centrum
Nu nærmer vi os centrum af Ørestaden, her ligger Ferrings markante højhus og det store indkøbscenter Fields. Langs med Arne Jacobsens Allé og kanal ligger en række store kontorbygninger og lige ved siden af Fields skal der opføres mere end 100.000 kvm. kontorer omkring to 20 etager høje huse. Planen er udtænkt af Daniel Liebeskind og rummer bygninger omkring en række brolagte stræder. Der er også plads til et hotel og boliger og en udvidelse af Fields på den mærkelige tomme grund syd for det eksisterende center.
Men disse højhuse er ikke nok. På den anden side af jernbanen og motorvejen planlægges der et stort World Trade Center med tre højhuse. Centeret skal indeholder hotel, butikker og kontorer, plads til udstillinger og skitseprojektet er tegnet af Kim Utzon.
Ørestad skal tilføje en hel høje huse til den københavnske horisont. På den anden side af Øresund i Malmø kan de finde ud af at bygge højt og flot: Turning Torso ligger der allerede og flere er op vej. Ørestaden skal have et fikspunkt i form af et højhus.
Mod Syd
På den anden side af Hannemanns Allé er det lige som om byen holder op og en pløjemark begynder. Pløjemarken er starten på Ørestad Syd. Her kommer der til at bo 10.000 mennesker og arbejde 15.000. Også i denne ende stævner Ørestaden ud og det sker med det hvide Stævnen og som munder ud i fire store kunstige søer, der danner grænsen mellem byen og den store Amager Fælled.
For enden af Ørestaden finder vi skulpturen Den Store Udveksler, der nærmest hvirvler én ned i jorden. Vender jeg mig om, så hvirvler Vor Frelser Kirke sig op mod himmelen og her midt mellem jorden og himmelen tager Ørestaden form. Om 30 år forventes hele bydelen at være færdig. Det er sjældent at man kan komme til at opleve en ny bydel tage form. Jeg er ikke færdig med Ørestaden og den er heller ikke færdig med mig.
Denne artikel bringes i DSU Hovedstadsregionens medlemsblad Frihed nr.1/2007.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar