Når man bevæger sig rundt i byen, så er det sjældent man tænker på hvordan den enkelte bygning og by er sat sammen, hvordan de typologiske former tager præger byen. Det er disse typologiske former - Containeren og urbant raster - som bogen her tager udgangspunkt i.
Poul Bæk Pedersen tager velfærdssamfundets fysiske frembringelser: skoler, hospitaler, kulturcentre og boligbebyggelser og sætter dem ind i en byplanmæssig ramme. Ved starten af perioden blev der talt om en menneskelig måestok forstået som boligebebyggelser placeret som stokke i grønne områder, som f.eks. Voldparken og i enkelte bolighøjhuse, som Bellahøj. De enkelte boligkvarterer blev samlet omkring i de offentlige institutioner og servicecentre med butikker. Det enkelte byområde kunne defineres som oplandet for en folkeskole. Skolerne blev opført som store en etagers komplekser, der ofte er opdelt i mindre enheder, som f.eks. Munkegaardskolen i Gentofte.
I 1960erne begyndte udviklingen for alvor at gå stærkt og samtidig med udviklingen af velfærdssamfundet fulgte også landsplanerne der definerede de enkelte byer og bysamfund i hierarkier fra servicebyen til egnscenteret. Inden for servicebyen skulle det være muligt at bevæge sig rundt på gåben og cykel, uden at komme i nærkontakt med biler. Vejnettet bliver altså opdelt og de mange facadeløse bilveje kommer til. Fra disse facadeløse veje kommer vi ind til de blinde boliggader. Rækkehuset og parcelhuset bliver, sammen med de store boligblokke kendetegnede for forstaden. Egnscentrene undergår også en forvandling med planer om den byomdannelse, der fjerner de gamle usunde huse og erstatter dem med nye moderne huse og en omdannelse til kontorer.
Efter oliekrisen og de økonomiske kriser i 1970erne forandres også byidealerne til det nye såkaldt tætlave byggeri, som f.eks. Galgebakken i Albertslund. Samtidig iklædes de nye bygningsformer og strukturer begreber fra byens verden. Den enkelte skole eller rådhus bliver til en lille by, med torve og stræder, der ofte er overdækkede.
Det er en spændende bog. Men der er for mange eksempler, som Poul Bæk Pedersen vil have med og det gør at man som læser ikke når at forstå det enkelte bygningsværk, før vi er videre tildet næste.
Poul Bæk Pedersen: Arkitektur og Plan i den danske velfærdsby 1950 - 1990 Container og urbant raster. Arkitektskolens Forlag, 1. udgave, Århus 2005.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar