Vi skal jo ikke glemme at H. C. Andersen er mere end bare eventyr. Han skrev også en række af vore bedste fædrelands sange, som f.eks. Jylland mellem tvende have, skuespil og romaner.
Og netop hans roman O.T. skal det handle om her. Vi følger den unge student Otto Thostrup og hans færden i det københavnske borgerskab og på besøg på de fynske herregårde. Otto Thostrup er som Andersen en der er født i fattigdom, men som får muligheden for at blive til noget, men som har svært ved føle sig til rette blandt borgerskabets ungdom.
Det særlige ved Andersens forfatterskab er hans suveræne greb om teksten, her er vi ved juletid i København:
Vi kan jo næsten se det for os. Romanen indeholder utallige af den slags stemningsbilleder og beskrivelser af København og provinsen og det er romanens stærkeste sider. Som tids- og sindsbillede om et Danmark for snart 200 år siden står bogen som milepæl.De store Træer paa Castelsvolden syntes crystalliserede imod den blaa Luft. Sundet var endnu ikke lagt til, Skibe giede forbi med udspændte Seil, i den røde Aftensol. Den svenske Kyst syntes at være rykket nærmere, man kunde see de enkelte Huse i Landskrone. Det var smukt, derfor var der ogsaa mange Spadserende paa Volden og Langelinie.
Otto Thostrups udvikling bliver styret af hans fortids onde ånd, Heinrich, der altid udløser hæftige følelsesmæssige udbrud hos Otto, men det kommer aldrig til at virke helt troværdigt. Men man kommer til at forstå mere af H. C. Andersens liv og hvordan han hele tiden kredser om sin egen udvikling fra fattig skomagerdreng til feteret forfatter. H. C. Andersen var ikke en politisk forfatter, men der ligger altid en skomagerdreng og spøger. Det skal vi huske på næste gang vi læser hans eventyr.
Litteratur: Julius Bomholdt: Vision og Virkelighed, Fremad, 1955. Biografi om H. C. Andersen i Smaa Biografier Fortalt for ungdommen, Forlaget H. Aschehoug & Co, 1919.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar