lørdag den 30. april 2005

Labour – kulturens parti

Briterne skal til valg d. 5. maj og man må regne med at Europas mest succesrige Socialdemokrati, den engelske arbejderparti – Labour vinder for tredje gang i træk. Det sker under ledelse af en af de mest visionære socialdemokratiske politikere: Tony Blair.

Her skal jeg se lidt på Labours kulturpolitik, som den fremgår af valgmanifestet (som kan hentes på Labours hjemmeside).

Visionen er klar:

”We must combine the broadest base of participation with the ability for the
most talented to progress to the very top”

Det resulterer i bl.a. følgende planer:

Renaissance i the Regions
Denne plan skal sikre at de mange museer og samlinger der ligger rundt om i Storbritannien kan blive renoveret og fastholde deres placering i lokalområdet.

Samtidig har Labour-regeringen indført fri adgang til de nationale museer, hvilket har medført at der er kommet op til 75 pct. flere besøgende.

Creative Sparks
Alle børn skal have mulighed for at opleve og deltage i kunstens og kulturens verden. Det gælder specielt hvis man vokser op i en ghetto. Programmet giver allerede nu 150.000 børn mulighed for at opleve kunst.

Creative Cities
I Storbritannien bidrager den kulturelle industri (alt fra computerspil til musikere) med 8 pct. af BNP. Med en række programmer vil Labour give unge mennesker med en talent støtte til at starte nye virksomheder. Samtidig skal samarbejdet mellem erhvervsliv og kultur styrkes.

Public Service
Labour vil fastholde BBC som en stærk og uafhængig licensfinansieret virksomhed – i overensstemmelse med et nyt charter for BBC.

Channel 4, en reklamefinansieret public service station, skal fastholdes i offentligt ejerskab.

Derudover så arbejder Labour for at få OL 2012 til London.

Som det fremgår er der meget der skal let kan genskrives til danske forhold og som klart vil kunne definere en socialdemokratisk kulturpolitik.

Ingen kommentarer: