søndag den 10. april 2005

Ad Øresundsvej

Lørdag spadserede jeg gennem Øresundsvej: Fra Amagerbrogade og til Amager Strandvej. Øresundsvej er som et snit gennem Amagers udvikling:

Fra de gamle landsbyer med de små gyder over de store boligkarréer fra staten af 1900-tallet forbi det tidligere Sundby Gasværk, hvor Sundparken er bygget og videre ud i Østamagers Industrikvarter. Her lå der tidligere dansk industrihistorie, som f.eks. Vølunds produktion af kedler. I området blev i en kortere periode bygget fly her, det var da det tyske firma Rohrbach-Metal-Aeroplan Co. A./S i perioden 1922 – 1930 samlede fly her.

I dag ligger Metroen her og i 2007 åbner strækningen til Lufthavnen i Amagerbanens gamle tracé og netop her på Øresundsvej genåbner Øresundsvej St., som senest havde passagertog i 1945 – Nu kommer stationen så kun til at hedde Øresund. Men fortsat ligger den gamle stationsbygning her. Stationen forsøger man at få flyttet til Frilandsmuseet, men jeg mener nu at den står godt her. Den kan indrettes til café.

Der hvor Vølund tidligere lå, er der nu opført Øresund Strandpark, tegnet af Vilhelm Lauritzens Tegnestue. Her bygningsdel er opført forskudt, så alle får sundudsigt – en moderne udgave af Arne Jacobsens Bella Vista ved Bellevue. Og det er ikke den eneste forbindelse der er mellem Bellevue og Amager: Amager Strandpark ligger der nu og bliver indviet i august måned.

Ud i horisonten skimter jeg Turning Torso som med sine 190 meter står som et vartegn for Øresundsregionens muligheder. Ned mod Øresundsbroen ser jeg et fly land i Kastrup Lufthavn.

Amager – Du har alt.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Tak for gennemgangen, og ja - Amager har alt.