onsdag den 19. september 2007

Byen i Forandring

Der sker noget i København, selvom Kramers kraner er blevet lidt færre, så sker der fortsat en hel del og det sætter Copenhagen X-udstillingen Byen i ForandringDansk Arkitektur Center fokus på.

Udstillingen sætter fokus på 6 byområder - Valby, Frederiksberg, Havnen, Nørrebro Station, Nordøstamager og Ørestad - og præsenterer boliger, kontorer og pladsdannelser i de enkelte områder. Med metroen, nye broer og cykelstier kan man hurtigt komme rundt mellem områderne.

Hvert område er beskrevet på plancher med beskrivelser af de enkelte projekter, men her går det lidt galt for udstillingen for de er skrevet i en indforstået tone, som f.eks. denne tekst om Porcelænshaven:
Flere steder er de de højloftede industribygninger omdannet til New York lofts.
Hvad er et New York loft? Jeg ved det ikke, men man skal åbenbart være en café-lattedrikkende, Bo Bedre-læsende postmodernist for at kunne følge med. Samtidig så vidner udstillingen ligeledes om en historieløshed, når der intet står om den gamle Langelinjebro (over baneterrænet ved Østerport), men kun om den nye, der tænkt som et roligt element.
Samtidig forholder udstillingens tekster sig overhovedet ikke kritisk til projekter. Der står intet om udfordringerne ved at bygge rundt om Kløvermarken eller om nogen af de andre projekter, der har været mere eller mindre velfunderet kritik af. Det er underligt, når adm. direktør for Dansk Arkitektur Center, Kent Martinussen, i pressemeddelelsen skriver, at:
Udstillingen i Dansk Arkitektur Center skal være med til at åbne publikums øjne for, hvad byens udvikling betyder for den måde vi bor, opholder og bevæger os rundt i byen på, og skal gerne få publikum til bagefter at fortsætte ud i byen og opleve forandringerne på egen hånd.
Det er jo rigtigt at byens udvikling betyder noget, men er det ikke relevant at diskutere, hvordan den skal udvikle sig? Eller skal vi borgere acceptere bygherrernes og politikernes vilje uden diskussion? Der burde være plads til en diskussion, som ikke bare er, at man kan skrive sedler på en tavle.
Men direktøren har en anden pointe: Vi kan nemlig gå ud og opleve forandringerne med vores egne øjne og ører. I forbindelse er der lavet en række podwalks, hvor man med sin MP3-afspiller kan gå og lytte til arkitekterne visioner med de enkelte byggerier. Jeg har prøvet turen på Amerika Plads i Søndre Frihavn og det er ganske interessant at høre - men det føles lidt mærkeligt at gå frem og tilbage foran en bygning i 10 minutter.
Så derfor hent podwalks og forslag til cykelture og oplev vores dejlige København i virkeligheden i stedet for på Dansk Arkitektur Center.
Byen i Forandring. Dansk Arkitektur Center. Til 21. oktober 2007.

Ingen kommentarer: