søndag den 12. marts 2006

Murstenens Mester

På Bispebjerg Bakke ligger der en fantastisk stor murstensbygning. Det er Grundtvigskirken, der er tegnet af arkitekten og ingeniøren Peder Vilhelm Jensen-Klint (1853-1930). Udover denne forvoksede landsbykirke, så tegnede Jensen-Klint bl.a. ventesalen på Trianglen på Østerbro og to mindre kirker i Gedser og Odense.

Men Jensen-Klint var også bannerfører i de mange bestræbelser, der i starten af 1900-tallet skulle medføre, at danskerne fik sunde og gode boliger. En af bestræbelserne var Foreningen Bedre Byggeskik, hvor bygmestre i hele landet kunne få råd og vejledning om hvordan de byggede huse til danskerne. I Århus opførte man en hel stationsby, som virkede som eksempel, hvordan man byggede harmonisk og i danske forhold. Her byggede Jensen-Klint en smedje. Jensen-Klint tegnede også en række brugskunst, herunder de københavnske Nulpunkter, der viser hvor langt der er til de sjællandske købstæder.

Jensen-Klint var delt mellem det moderne og det gammeldags, romantiske og netop derfor var han grundlaget for Danmarks status som designland.

P.V. Jensen-Klint – Murstenens Mester, Rundetårn, 28.1. – 12.3.2006.

Ingen kommentarer: