søndag den 29. januar 2006

Magtspillet - Danmark og Napoleon

Slutningen af 1700-tallet var en god tid for Danmark. Vi havde ikke været ramt af krig siden 1720 og handelen voksede i det man kaldte den florisante periode. Ude i Europa var perioden præget af den franske revolution og Napoleons stigende magt. 2. april 1801 kom det til kamp i Slaget på Reden mellem engelske og danske skibe, årsagen var at Danmark i januar 1801 var indgået i et væbnet neutralitetsforbund med Rusland, Sverige og Preussen. Englænderne krævede, at Danmark meldte sig ud af forbundet og det blev da også resultatet.

Få år senere, i 1807, tvinges Danmark ind i alliancen med Rusland og Frankring. Det resulterer i at englænderne går i land ved Vedbæk. Den danske hær står i Holsten og derfor kan englænderne ubesværet omringe københavn og kræve den danske flåde udleveret. Det sker efter terrorbombardementet i september 1807 og herefter stiller Danmark sig for alvor på Napoleons side i krigene. Englænderne besætter bl.a. øen Anholt og forlader den først, da krigen er slut. Ved fredsforhandlingerne efter krigen mister Danmark Norge og dermed bliver Danmark en smstat i 800-tallets Europa.

Det er denne periode, som den ganske interessante udstilling Magtspillet - Danmark og Napoleon handler om. Gennem genstande og billeder fortælles om de centrale personer i Danmark og i Europa. Det eneste irriterende ved udstillingen er at billedteksterne er i et lille hæfte, og samtidig er de ikke sat op i rækkefølge, så man skal bladre rundt for at finde nummeret på den genstand man står ved. Til udstillingen er der også udgivet et omfangsrigt katalog.

Magtspillet - Danmark og Napoleon, åben til 12. april 2006. Det Kongelige Bibliotek, Den Sorte Diamant.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Du burde nok lige gå kronologien og årssagssammenhængene igennem, der er nemlig nogle store misforståelser i den historiske del af din tekst.