lørdag den 5. november 2005

Google Print

Google, som de fleste af os anvender til søge efter oplysninger på nettet med, er gået i gang med et stort digitaliseringsprojekt: De vil scanne mere end 15 millioner bøger og gøre dem tilgængelige på nettet og gøre dem søgbare. Det sker i projektet Google Print.

Som det vanligt sker med amerikanske aktiviteter, så er der en franskmanden på manden, med en kritik af det er for kommercielt - ja for amerikansk. Her er der tale om direktøren for det franske Nationalbibliotek, der råber vagt i gevær. Faren ved Googles projekt er at det hurtigt får sproglig slagside, så engelske og især amerikanske værker vil indgå. Ved søgningen anvendes Google algoritmer, der bl.a. ser på hvor mange henvisninger der er til et givent værk og hvor mange der anvender det. Herudover viser Google først de sider, som har købt annonceplads og dermed kan det give en styret adgang til bøgerne.

I Danmark har vi allerede taget forskud på den digitale tekst ved Arkiv For Dansk Litteratur, der styres af Det Kongelige Bibliotek og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Her lægges dansk litteratur ud, når ophavsretten forsvinder efter at forfatteren har været død i 70 år, det betyder at f.eks. Christian Winther og H. C. Andersen findes til fri afbenyttelse.

Digitalisering af kulturarven er for vigtig en opgave til at vi kan overlade det til det private initiativ. Staten må sikre, at det kan lade sig gøre.

Kilde: Politiken

Ingen kommentarer: