fredag den 30. september 2005

Postmodernernismens fallit

På Østerbro ligger vuggestuen Akvariet. Arkitekttegnet efter alle kunstens regler, men der dog ubrugelig for børnene og pædagogerne. Derfor skal den nye institution, der kostede 15 mio. kr. at opføre, bygges om mellem 2 og 3 millioner kr. Det fortæller DR København.

Vuggestuen er tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter, der på sin hjemmeside fortæller følgende om hvordan tegnestuen arbejder:
Dorte Mandrup Arkitekter arbejder visionært i krydsfeltet mellem dynamiske
og kontemplative rum - mellem transit og niche. I dette felt undersøges nye
materialer, konstruktioner og muligheder for rumlig variation med enkle, ofte
mobile elementer. Vi søger at forene det sanselige, poetiske og oplevelsesrige
med skarphed og præcision - i såvelhoveddisposition som detalje. Vi mener den
enkelte opgave er unik og forsøger med et enkelt greb at forene stedets karakter
og programmets indhold i en symbiose der fungerer som fundament for et enkelt og
karakterisk formsprog.
Jeg forstår godt hvorfor vuggestuen skal bygges om. Arkitekten tager slet ikke hensyn til funktionen af sine byggerier og dermed de personer, der skal anvende dem. Brugerne forsvinder i krydsfeltet mellem transit og niche.

Denne form for postmoderne arkitektur har spillet fallit. Vi har ikke behov for kunstneristiske, men ubrugelige, konstruktioner, hvor brugerne skal forsøge at passe ind. Vi har igen behov for modernismen og den nordiske funktionalisme, der tager udgangspunkt i menneskers behov - i bygningens funktion og ikke i en form. Når arkitekterne igen lærer det, så opdager de skønheden i enkeltheden og kan vi igen få en prisværdig arkitektur.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

haha... "Jeg forstår godt hvorfor vuggestuen skal bygges om." Denne sætning efter tegnestuens fine (nærmest esoteriske) forklaringer, siger alt og jeg morer mig stadig...

//Lasse Enevoldsen